Designa en snygg och användarvänlig hemsida

Det finns många olika saker man måste ta hänsyn till när man designar en snygg och användarvänlig hemsida. Den första och viktigaste saken är layouten. Layouten ska vara lätt att navigera och se ut prydligt. Det är också viktigt att all information som finns på sidan är relevant, uppdaterad och korrekt. En annan viktig sak är sidans hastighet – den ska laddas snabbt både på desktop-och mobilenheter. Senare har det blivit mer och mer vanligt med ’responsive design’, det vill säga att sidan automatisk anpassar sig efter olika skärmstorlekar för en optimal användarupplevelse.

Hemsidan – en viktig del av företaget

En hemsida är en viktig del av ett företag. Det är ofta den första kontakten som potentiella kunder har med företaget, och därför är det viktigt att hemsidan ger ett bra intryck. Hemsidan ska vara användarvänlig, innehålla relevant information om företaget och dess produkter/tjänster, och ha en professionell design. En bra hemsida kan hjälpa ett företag att sticka ut från mängden och attrahera nya kunder.

Designa en användarvänlig hemsida

En användarvänlig hemsida är en sida som är enkel att navigera och som har ett tydligt syfte. Sidan ska vara lätt att förstå och ha ett renoverat utseende. All information på sidan ska vara relevant och uppdaterad. Det ska finnas en kontaktformulär på sidan för användare att fylla i om de behöver hjälp eller har frågor.

Snygg design ger fler besökare

Snygg design ger fler besökare. Det är en konst att skapa en snygg och användarvänlig webbplats som gör det enkelt för besökare att hitta den information de letar efter. En viktig del av webbdesign är layouten, som bestämmer hur informationen på sidan visas upp. Om layouten är rörig och svårnavigerad kommer många besökare att lämna sidan innan de hittat det de söker, men om layouten är ren och stilren finns det större chans att besökarna tar sig tid att utforska alla funktioner och innehåll på sidan. Snygg design är alltså inte bara estetiskt tilltalande, utan har också en positiv effekt på hur brukarvänlig webbplatsen är.

Funktioner som gör hemsidan mer användarvänlig

Det finns flera olika funktioner som man kan använda för att göra en hemsida mer användarvänlig. En av de viktigaste är en tydlig och enkel navigation. Det ska vara lätt för användaren att hitta det han eller hon söker på hemsidan, och det ska inte ta alltför lång tid att navigera sig fram till den rätta sidan. Ett annat viktigt aspekt är snabbhet; hemsidan ska loadas snabbt, oavsett vilken enhet eller webbläsare man använder. Innehållet på sidorna bör också vara relevant och uppdaterat, samt presented på ett professionellt sätt. Andra funktioner som kan göra en hemsida mer användarvänlig är t ex onlinechatting, personliga inställningar för inloggade medlemmar, pushnotiser etc.

Tips för att göra din hemsida snygg och användarvänlig

Använd en ren och enkel layout. Om det finns för många element på sidan kommer användarna att bli överväldigade, och det kommer att bli svårt för dem att hitta den information de letar efter. Fokusera på användarupplevelsen – se till att navigationen är lättförståelig och logisk, och att informationen är lättillgänglig.

Valda färger och typsnitt spelar också stor roll när det gäller hur snygg en hemsida ser ut. Se till att du har valt ett passande tema som inte bara ser bra ut, utan som också matchar din verksamhet/varumärke. Bra bilder är viktiga! Detta giltighetsbeviset genereras av 123RF