Optimera dina bilder för webben – 3 enkla tips

Optimera dina bilder för webben – 3 enkla tips

Med alla olika typer av enheter som finns idag, från smartphones till surfplattor och datorer, är det viktigare än någonsin att optimera dina bilder för webben. Bildoptimering innebär att du tar hänsyn till filstorleken, upplösningen och formatet så att din bild ser bra ut på alla skärmar. Att optimera dina bilder för webben kan dock vara lite komplicerat, särskilt om du inte är tekniskt savvy. Därför har vi listat tre enkla tips som gör det mycket enklare för dig:

1. Välj rätt filformat – Om du vill optimera storleken på din bild så mycket som möjligt, se till att använda ett lämpligt filformat. JPEG-filer fungerar vanligen bra för digitala bilder medan PNG-filer passar bättre för grafik och logotyper. GIF-filer är perfekta för animerade bilder medan TIFF-filer ofta används av professionella fotografer.

2. Justera upplösningen – Upplösningen på din bild spelar också en roll i hur snabbt den laddas ner från nätet. En högre upplösning betyder oftast att filstorleken blir större och det tar l longer tid att ladda ner hela bilden från webbsidan. Så om du inte behöver den fulla upplösningen, justera den ned till 72dpi eller 150dpi (vilket är standardupplösningen). Detta gynnar inte bara loadingstiden utan minskar också riskerna for eventuella quality losses under compression processernasom de flesta websidor genomgár..
3 Tips to Optimize Your Images for the Web – An infographic by the team at Wix

Enkla tips för att optimera dina bilder för webben

Det finns några enkla saker du kan göra för att optimera dina bilder för webben. För det första, använd en bildbehandlingsprogram som är avsedd för webbplatser. Detta kommer att göra det enklare för dig att reducera storleken på din bild och även lägga till effekter om du vill ha det.

För det andra, se till att du väljer rätt filformat. JPEG-format är ett bra val för de flesta bilder på webben, medan PNG-formatet fungerar bra för transparenta bilder eller images with text on them that you want to be clear and crisp.

Och slutligen, titta på storleken på din bild. Se till att den inte är for stor i storlek – webbläsare tar längre tid att ladda ner och visa stora filer. En rule of thumb is to keep your image file sizes under 100kb whenever possible.

3 enkla tips för att optimera dina bilder för webben

Först och främst, när du ska optimera dina bilder för webben är det viktigt att komma ihåg att filstorlekerna spelar en stor roll. Ju mindre filstorlek, desto snabbare laddar sidan. Så se till att dina bilder inte är för stora.

Det andra tipset är att använda rätt typ av bildformat. De två vanligaste formaten för webbplatser är JPEG och PNG. JPEG-formatet fungerar bra för foton med mycket färg, medan PNG-formatet fungerar bra för mer textheavy bilder, såsom logotyper och grafik.

Sist men inte minst, titta på komprimeringen av din bild. Om du har möjlighet, prova olika nivåer av komprimering och se vilken som ser bäst ut på din sida utan att bli alt for fuzzy eller grainy.

Optimera dina bilder med enkelhet – 3 enkla tips

Optimera dina bilder med enkelhet – 3 enkla tips

1. Välj rätt format för din bild. Det finns olika filformat för olika användningsområden, och det är viktigt att välja ett format som passar din bild och ditt användningsområde. Exempel på olika filformat är JPEG, PNG och RAW.
2. Anpassa storleken på din bild till det område du ska använda den i. Detta gör du enkelt med hjälp av någon av de många gratis verktygen som finns online, t ex PicResize eller ImageOptimizer.
3. Justera ljusstyrkan och kontrasten på din bild så att den ser bra ut i alla situationer. Detta kan du göra med hjälp av ett gratis program som GIMP eller Photoshop Elements

Snabbt och enkelt – 3 tips för optimala webb-bilder

Ett av de viktigaste aspekterna av en webbsida är bilderna. De får besökare att stanna kvar och engagera sig med innehållet. Bilder kan också hjälpa till att göra ditt budskap mer tydligt. Här är tre tips för hur du optimerar dina webb-bilder:

1. Välj rätt format
JPEG är det vanligaste formatet för webbbilder, eftersom det ger bra kompression utan att förlora mycket bildkvalitet. PNG är ett annat populärt alternativ, särskilt för bilder som innehåller transparens eller text.

2. Använd en bra kompressionsmetod
Det finns olika verktyg och metoder som du kan använda för att komprimera dina bilder utan att förlora mycket kvalitet. JpegMini och TinyPNG är två populära val när det gäller online-verktyg, medan Photoshop har flera olika inställningar för bildcompression.

3. Se till att filstorleken inte blir onödigt stor
En vanlig misstag nybörjare gör är att inte titta på filstorleken innan de laddar upp en bild till sin webbsida – men detta kan snabbt leda till problem eftersom stora filstorlekar tar långsamma sidor (och dessutom tar upp onödigt mycket lagringsutrymme).

Gör det simple – 3 steg för snyggare online-foton

När det kommer till online-foton, gäller det att hålla det enkelt. Om du följer dessa tre stegen så kommer dina foton se snyggare ut på nätet:

1. Ljus – Se till att använda bra belysning när du tar bilder. Undvik direkt solljus och använd istället diffust ljus från t ex ett fönster eller en lampskärm. Det ger bilderna mer liv och djup.
2. Perspektiv – Försök att alltid ta bilder från olika vinklar och experimentera med perspektiven. Att byta utsiktspunkt ökar intresset för bilden och gör den mer spännande att titta på.
3. Redigera – Använd en enkel programvara som Photoshop eller Gimp för att redigera dina bilder innan du laddar upp dem online. Detta steg är inte obligatoriskt, men det kan vara bra om du vill ha lite extra kontroll över hur dina bilder ser ut på nätet