Så här startar du en Youtube-kanal från scratch

Det finns flera saker du behöver tänka på när du startar en Youtube-kanal från scratch. Först och främst måste du hitta ett niche, ett ämne som du är passionerad om och vill prata om. Ditt innehåll ska vara unikt och intressant för dina tittare, det är viktigt att ha en tydlig identitet. Börja med att göra lite research kring andra Youtube-kanaler inom samma niche för att se hur de producerar sitt innehåll och vilken typ av videos de har.

När du har hittat din niche är det dags att börja skapa dina egna videos! Gör en planering kring vilket innehåll du vill ha i din video och skapa ett storyboard för den visuella delen. Innan du börjar filma är det bra att repetera lite för att slippa stamningar och missade ord under inspelningen. När allt är klart kan du börja filma! Se till att använda bra belysning och ljud, detta gör stor skillnad för slutresultatet. Kom ihåg att redigera din video innan du laddar upp den på Youtube, ta bort eventuella felaktigheter eller onödig information som inte tillför något till videon.

En viktig aspekt av Youtube är titlar och thumbnails (bilder). En snappa titel som beskriver videon kommer locka fler tittare till just din video, samma gäller för thumbnails – använd en trevlig representativ bild som lockar tittarens intresse. Numera finns det verktyg online som kan hjälpa dig med just titlar och thumbnails, prova dig fram med olika alternativ tills du hittar något som funkar bra!

Ladda sedan upp din video på Youtube med en snygg beskrivning (glöm inte hashtags!) Oftast brukar man ladda upp videos regelbundet – exempelvis veckovis – för att bygga upp sin publik/ fanbase så smidigt som möjligt, men detta är inget man *måste* göra utan man kan givetvis släppa videos sporadiskt istället om man hellre vill det 🙂

Hur du skapar ett YouTube-konto

Först och främst, du behöver en Google-konto för att skapa ett YouTube-konto. Gå till www.youtube.com och klicka på ”Skapa konto” längst upp till höger på skärmen. Detta kommer att ta dig till Google-kontrollpanelen där du väljer hur du vill logga in; antingen med din befintliga Google-inloggning eller genom att skapa ett nytt Google-konto. Om du väljer det senare alternativet måste du fylla i alla obligatoriska fält med röd stjärna (*). Namn, adress, postnummer, telefonnummer och personnummer är exempel på information som behövs. Du måste även välja ett användarnamn (som inte kan ändras sedan) och lösenord samt godkänna Användarvillkoren. Klicka sedan på ”NEXT” längst ner till höger sida av sidan

Varför du bör starta en YouTube-kanal

Många människor tror att det tar mycket tid och energi att starta en YouTube-kanal, men det är faktiskt ganska enkelt. Och det finns flera bra skäl till varför du bör göra det. Först och främst så är YouTube en av de mest populära plattformarna online, så du har redan ett stort publikpotential. Dessutom kan du tjäna pengar på din kanal genom annonser eller partnerskap med andra företag.

Det behöver inte ta mycket tid heller, du bestämmer helt enkelt hur mycket arbete du vill lägga ner på den. Om du bara laddar upp några kortare videos per vecka räcker det ofta gott och väl. Och om du sedan engagerar dig i din community och bygger upp ett bra följe, så kommer dina videos snart att bli mer populära och få fler views.

Så om du är intresserad av att starta din egen YouTube-kanal, så är det absolut värt att ge det ett försök! Du har ingenting att förlora – bara massor av potentiellt roligt och spännande framför dig!

Så här gör du din första video

”Så här gör du din första video”

När man ska göra en video är det viktigt att tänka på ett par saker. Vilket syfte har videon, vem riktar den sig till och vilken typ av video vill man göra? En planering är A och O för en lyckad video.

En storyboard är ett bra verktyg för att visualisera hur videon kommer se ut och fungera. Man skriver ner idéer och scenariot på olika rutor som sedan används som en mall när det äntligen är dags att filma. Det finns olika programvaror som kan användas för att skapa storyboards, både gratis- och betaltjänster.
En annan viktig aspekt när man gör videos är ljudet. Ljudet måste vara tydligt och rent så se till att du filmar i lugna miljöer med bra akustik eller använder en extern mikrofon om behovet uppstår! Naturligtvis spelar musiken i videon en avgörande roll för hur helhetsintrycket blir – det finns massor av webbplatser där man kan hitta licensierad musik gratis eller mot betalning.
Nu när allting äntligen ä

Tips för att lyckas med din YouTube-kanal

Det finns många saker man kan göra för att lyckas med sin YouTube-kanal. Först och främst är det viktigt att man laddar upp regelbundet och håller en jämn takt på inläggen. Detta gör att tittarna vet när de kan förvänta sig nya videos och kommer därför tillbaka fler gånger. Att ha en bra titel och thumbnail (miniaturbild) är också A och O, eftersom detta är det första som tittarna ser av din video. Se till att använda keyword rich descriptiptions (beskrivningar rika på sökord), vilket gör det lättare för dem att hitta just din video när de letar efter något specifikt. Utnyttja sociala medier – dela dina videos på Facebook, Twitter etcetera så fler personer kommer se dem. Interagera med dina prenumeranter genom att svara på deras kommentarer, ge dig in i diskussionerna etcetera – detta visar att du bryr dig om vem som tittar på dina videos, samtidigt som du kan skapa ett starkare band mellan er. Slutligen, var inte rädd för reklam – annonsera din YouTube-kanal bland vänner och bekanta, skapa affischer eller distribuera flygblad; ju mer exponering desto större chans till framgång!

Vad du kan tjäna på din YouTube-kanal

En YouTube-kanal kan vara en bra inkomstkälla. Många YouTubers tjänar pengar genom att ha reklam på sin kanal och/eller genom att göra sponsrade videor. Dessutom finns det olika typer av partnerskap som man kan teckna med YouTube, vilket ytterligare ökar inkomsten från en YouTube-kanal. En del YouTubers väljer även att sälja merchandise eller andra produkter via sin kanal. Allt detta gör att det finns möjlighet för YouTube-kanaler att ge en bra inkomst, beroende på hur stor och populär din kanal är.