Webbdesign – 3 viktiga aspekter du inte får glömma

Webbdesign är ett brett begrepp som innefattar allt från layout och struktur till färger och grafik. Det är dock tre aspekter av webbdesign som är extra viktiga att inte glömma bort: användarupplevelse, sökmotoroptimering och responsivitet.

Användarupplevelse (UX) handlar om hur en användare upplever ditt webbplats när de navigerar på den. Det går ut på att skapa en sida som är lätt att använda, snabb att ladda och har relevant information för användaren. Allt detta bidrar till en positiv UX och i slutändan fler konverteringar/salg.

Sökmotoroptimering (SEO) syftar till att göra din webbplats mer sökbar i olika sökmotorer, t ex Google. Genom olika tekniker kan man arbeta med det innehåll man vill synas med samt se till att sidan funkar optimalt ur ett tekniskt perspektiv. Positiv SEO leder oftast till högre trafik på sajten, vilket igen ger fler kunder/besökare.

Responsivitet innebär helt enkelt att din webbsida ser lika bra ut oavsett vilken typ av device (surfplatta, mobiltelefon etc.) som besökaren använder sig av. Detta har blivit mycket viktigare sedan mobiltrafiken exploderade några år sedan – idag surfar många mest via sin telefon och dessutom ofta i farten (på bussen/tunnelbanan etc.). Om din hemsida inte fungerar optimalt på mobila enheter kommer du tappa många potentiella besökare/klienter.”

Användarupplevelse – lättnavigerad och intuitiv design är A och O för en lyckad webbsida.

En bra webbsida är en sida som är lättnavigerad och intuitiv. Det vill säga, en sida där det är enkelt för användaren att hitta den information eller de funktioner han eller hon letar efter. En bra webbsidas design ska vara snygg och stilren, med tydliga call-to-actions som gör det enkelt för användaren att veta vad hen ska göra. Förutom detta bör innehållet på sidan vara relevant och unikt – ingen vill läsa fluff!

Responsiv design – eftersom allt fler använder mobila enheter för att surfa måste din sida fungera lika bra på alla skärmar.

Responsiv design innebär att en websida automatiskt anpassar sig till den skärmstorlek som användaren har. Det är viktigt eftersom allt fler människor använder mobila enheter när de surfar på nätet. För att förbättra användarupplevelsen bör man se till att sidan fungerar lika bra oavsett om man surfar från en mobiltelefon, surfplatta eller dator.

Innehåll – se till att du har unikt och välstrukturerat innehåll som besökarna vill ha.

Det är mycket viktigt att du har unikt och välstrukturerat innehåll på din webbplats. Detta är något som besökarna kommer att uppskatta och det kommer också att göra det enklare för sökmotorerna att indexera ditt innehåll. Se till att du lägger ner tid på att skapa ett bra innehåll, det kommer löna sig i slutändan!

SEO – optimera ditt innehåll för sökmotorer så du hamnar högt upp i träfflistan.

SEO, eller sökmotoroptimering, är en viktig del av online-marknadsföring. Genom att optimera ditt innehåll för sökmotorer kan du få det att rankas högre i träfflistan när användare söker på relevanta fraser. Detta ger dig fler besökare och ökar dina chanser att göra affärer.

Det finns många olika saker du kan göra för att optimera ditt innehåll för SEO. En av de viktigaste tingen är att använda de rätta keywords (søkord), som är de ord eller fraser som folk brukar søka på när de letar efter den typen av information du har tillgänglig på din webbplats. Att inkludera relevanta keywords i din titel och i rubriker och underrubriker under texten hjælper bade søkemotorer og menneskelige lesere til å forstå bedre hva siden handler om, noe som igjen gir bedre resultater i form av flere besøkende.
I tillegg til keywords er det viktig at din tekst er velskrevet og lettlest, med korrekt grammatikk og stavemáte. Søkemotorer favoriserer ofte websider med godt skrevet innhold, og lesere er mer tilbøyelige til a bli værende pa en side hvis den er enkel a lese og forsta.
En annan viktig ting man bor ha i tankene nar man jobber med SEO er linkbygging – altsá a inkludere lenker fra andre websider (backlinks). Jo flere kvalitets backlinks du har pointing mot din side, jo bedre vil resultatet bli; sokmotoralgoritmer veier nemlig disse lenkene tyngst nar de bestemmer rangeringen av et nettsted

Design – detaljerad, noga uttänkt design krävs för att göra ditt varumärke professionellt och framgångsrikt online!

Design – detaljerad, noga uttänkt design krävs för att göra ditt varumärke professionellt och framgångsrikt online. En av de viktigaste aspekterna av din webbplatsdesign är hur användarvänlig den är. Detta innebär att webbsidan ska vara lättnavigerad, enkel att använda och snygg. Alltifrån färgscheman till layouten spelar en roll i hur användarvänlig din sida är, och alla element måste fungera perfekt tillsammans. Det finns ingen ursäkt för ett dåligt designede webbplats i dagens digitala landskap – ta hjälp av en professionell designer om du behöver!