YouTube – en kort introduktion

YouTube är en plattform för att dela videor som grundades av tre personer i februari 2005. Plattformen gör det möjligt för användare att titta på, dela och ladda upp videor. YouTube är idag världens största video-delningsplattform och finns tillgänglig i flera olika länder.

Det var Chad Hurley, Jawed Karim och Steve Chen som startade YouTube. De inspirerades av en annan video-delningsplattform, JotSpot, och skapade YouTube med målet att göra det enklare för användare att dela videor med varandra. Namnet kommer från play+tube då de två orden beskriver verksamheten på ett bra sätt; man spelar upp (play) videos (tube) från andra användare.

YouTube har sedan dess vuxit enormt och är idag den största video-delningsplattformen i världen. I mars 2010 hade sajten cirka 200 miljoner unika besökare per vecka vilket motsvarar cirka två Thirds of the world’s Internet users watching videos on YouTube at least once a week! Det sparas cirka 100 timmar videotillgång per minut på servers runt om i världen och 600 000 nya videoklipp laddas upp dagligen!

YouTube – en kort introduktion

YouTube är en video- och TV-webbplats som lanserades av tre tidigare PayPal-anställda den 14 februari 2005. YouTube tillåter användare att titta på, ladda upp, dela och kommentera videoklipp. Videoklippen kan vara allt från amatörskapade filmer till TV-klipp och musikvideor. Man kan även se olika typer av dokumentärer och program på YouTube. Sedan augusti 2006 har man även kunnat se lIVE-sändningar av vissa händelser på YouTube.

Vad är YouTube?

YouTube är en amerikansk video- och livestreamingtjänst som ägs av Google. Tjänsten gick i luften den 14 februari 2005 och har sedan dess vuxit till en av de mest använda plattformarna för att dela videos på internet. Videos som laddas upp till YouTube kan vara allt från klipp från TV-program och filmer, amatörfilmer och -musikvideor, skrivna bloggar eller krönikor samt användares egna produktioner. Alla kan titta på YouTube-videos gratis, men för att själv kunna ladda upp material måste man registrera sig med sin e-postadress.

Hur använder man YouTube?

Det finns många olika sätt att använda YouTube, allt från att titta på videos till att ladda upp egna. Först och främst behöver man en internetuppkoppling för att kunna använda YouTube. Sedan går man in på YouTubes hemsida (www.youtube.com) och letar efter det videoinnehåll man är intresserad av. Det går även att söka efter personer eller kanaler som regelbundet laddar upp nya videos.

För den som vill ladda upp egna videos till YouTube behövs ett Google-konto (som är helt gratis). När du har loggat in med ditt Google-konto klickar du på ikonen med en filmkamera i det övre högra hörnet av skärmen, och väljer sedan ”Ladda upp video”. Detta tar dig till en sida där du kan välja vilken videofil du vill ladda upp från din dator. Du kan även ladda upp flera filmer samtidigt genom att dra och släppa dem i rutan ”Ladda upp flera filmer”.

YouTube för företag och varumärken

YouTube är ett av de mest använda sociala medierna idag och har blivit ett mycket viktigt verktyg för företag och varumärken att nå ut till sina målgrupper. YouTube är inte bara en plattform för att visa upp ditt innehåll, det är också en mycket kraftfull marknadsföringskanal som kan hjälpa dig att bygga upp ditt varumärke, skapa engagemang och driva trafik till din hemsida.

Det finns olika sätt du kan använda YouTube i din marknadsföring. Du kan till exempel göra video-bloggar (vlogs), produktrecensioner, guider, intervjuer, behind the scenes-filmer etc. Allt detta ger tittarna en unik inblick i ditt företag och skapar ett starkare band mellan dem och ditt varumärke. Dessutom visar det på att du bryr dig om dina kunder/prenumeranter och vill ge dem mer än bara reklam.

En annan viktig aspekt av YouTube-marknadsföring är optimering av dina videos (SEO). Genom att lägga lite tid på att göra bra titlar, beskrivningar och taggar till din video ökar du chansen att den dyker upp i YouTube-sökningar – vilket betyder fler tittare på din video! En bra strategi för SEO på YouTube är dock inte bara att optimera enskilda videos utan hela din kanal. Se alltså till att ha en tydlig struktur med spelscheman, playlists etc så folk lättare hittar just den typ av innehåll de letar efter hos just dig.

YouTubes framtid

YouTubes framtid är väldigt osäker. Ingen vet hurå länge det kommer att vara kvar och ingen vet huruvida det kommer att förbli en gratis plattform. Många tror att YouTube kommer att försvinna inom de närmsta tio åren, medan andra tror att det kommer att finnas kvar i flera decennier. Youtube har redan börjat se till sin ekonomiska framtid och börjar satsa pengar på annat håll. Detta kan betyda två saker: antingen är YouTubes dagar talade för, eller också är de bara börjandes diversifiera deras inkomstkällor. Om YouTube fortsätter ner den här vägen, kan det mycket väl vara fallet att det inte finns någon framtid alls för plattformen.